Home
Vizită de lucru în județul Olt a Vicepremierului Costin Borc
Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, şi vicepreşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, alături de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi deputatul de Slatina, Emil Moţ, au primit astăzi, 09.03.2016, vizita Viceprim-ministrului, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc.

Prima parte a întrevederii a vizat o întâlnire de lucru şi o vizită, în cadrul întreprinderii, cu conducerea ALRO.

,,Le mulţumesc foarte mult managementului şi salariaţilor de la ALRO, că au fost atât de amabili să ne primească astăzi aici. Este o plăcere să fii într-o uzină care are nişte performanţe europene. Este o plăcere să mergi într-o uzină curată, în care vezi că managementul dă foarte mare importanţă sănătăţii şi securităţii în muncă. Salariaţii sunt preţuiţi şi apreciaţi de către managementul uzinei. Uzina ALRO şi tot grupul este o prezenţă importantă în economia românească. Este o prezenţă care este un punct important într-un lanţ valoric, pentru că produsele de aici se regăsesc în industria alimentară, în industria aeronautică, se regăsesc în foarte multe lucruri pe care le vedem în viaţa de zi cu zi.

Aţi văzut din declaraţia pe care am făcut-o după Consiliul de Competitivitate de la Bruxelles, săptămâna trecută, poziţia României în UE este că avem nevoie de o industrie puternică în Europa. Avem nevoie şi de industrie energo-intensive, nu trebuie să ne fie frică ce ele, pentru că, în final, dacă nu vom avea siderurgie, dacă nu vom avea aluminiu, dacă nu vom avea aceste produse din care se fac toate celelalte lucruri, în România, dar şi în general, în Europa, nu vom putea susţine o industrie auto competitivă.

Este în interesul Europei, evident şi al României, când spun Europa, mă refer la Uniune şi la piaţa internă, să păstreze aceste industrii în România, să ne ocupăm ca ele să fie şi să rămână competitive în faţa competiţiei din afara UE”, a declarat Costin Borc.

Cea de-a doua parte a vizitei a presupus inaugurarea fabricii de Construcţii spaţii de producţie structuri uşoare din aluminiu Prolyte, care şi-a deschis porţile la Piatra Olt.

Prezentă în judeţul Olt, la Slatina, din 2003, compania Prolyte a construit,la Piatra Olt, o fabrică de structuri metalice 4595 de metri pătraţi, care va genera în prima etapă 200 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de 3000 de lei.

Prolyte vizează construcţia unei noi hale de dimensiuni aproximativ egale, la Piatra Olt, şi creşterea numărului de angajaţi până la 500.

Prezent la inaugurare, Preşedintele CJ Olt, a declarat:

,,Inaugurarea de astăzi, este un eveniment foarte important. Poate cele mai importante evenimente, la care eu am participat atât timp cât am fost preşedinte, sunt cele în care vorbim despre locuri de muncă. La Piatra Olt putem vorbi azi, deja de 200 de locuri de muncă, putem vorbi, ce spunea patronul Prolyte, în viitorul apropiat, asta însemnând într-un an şi ceva, de 500 de locuri de muncă. O mare bucurie pentru că vor fi 500 de oameni care vor munci aici, vor fi 500 de familii care vor trăi din aceste salarii. Înţeleg că sunt şi salarii foarte bune. Iar în aceste condiţii vitrege, în care economia se mişcă mai greu, cred că investiţia investiţia de astăzi , n-am cuvinte să spun cât de importantă este pentru noi toţi, nu numai pentru Piatra Olt.

 Este o  muncă deosebită şi tehnologia pe care am văzut-o aici, pentru construcţia de scene şi tribune pentru formula 1, nu am văzut-o în nicio parte, cred că este unicat.

Am văzut, cât mă pricep eu, aparate şi utilaje unicate în ţară. Nu cred că mai există, în ţară, o altă firma care face asemenea produse.

Felicit primarul de la Piatra Olt pentru că am reuşit , într-un timp scurt, în mai puţin de un an de zile, să avem infrastructura necesară unor astfel de investiţii. Asfaltul l-am adus până aici, avem apă, avem canalizare aici. Contează foarte mult şi ceea ce facem noi autorităţile, şi locale şi judeţene, pentru a atrage cât mai mulţi investitori.

Felicit firma Prolyte pentru ceea ce face şi suntem alături de ei. De asemenea, mă bucură prezenţa viceprim-ministrului Costin Borc pentru că este un semnal bun ca autorităţile, şi guvernamentale şi locale, să fie lângă cei care fac lucruri bune.,,

Costin Borc a apreciat investiţia de la Piatra Olt, a subliniat importanţa învăţământului profesional şi a fost impresionat de atenţia acordată siguranţei şi sănătăţii în muncă:

”Este foarte important pentru România să rămână un pol de producţie. Este un lucru pe care guvernul din care fac parte îl spune de multă vreme este foarte important să producem în România. Aceste locuri de muncă care sunt aici atrag, pe orizontală, servicii. Pe lângă forţa de muncă foarte calificată, există şi foarte multe servicii.

Sunt oameni care se pregătesc de luni de zile. cât de important este învăţământul profesional. Aici vedeţi sudori, lăcătuşi mecanici, oameni care folosesc echipamente de ultimă generaţie. Este nevoie de învăţământ profesional. Lucrurile acestea nu se pot întâmpla fără Primărie, fără autoritate locală, fără Prefectură, fără Consiliul Judeţean. lucrurile se întâmplă în România mai mult datorită autorităţilor locale şi mai puţin datorită Guvernului şi e bine să fie aşa.

Vreau să ieşim din mentalitatea în care cineva la guvern decide tot. Nu, există autorităţi locale, dumnealor se ocupă să crească forţa de muncă, să crească infrastructura, să dezvolte şi să ajute ca întreprinderile să funcţioneze cum trebuie.

Sunt foarte impresionat de atenţia care se dă siguranţei şi sănătăţii în muncă. Vin din industrie şi ştiu că este important ca oamenii care vin la fabrică dimineaţa să plece sănătoşi acasă. Lucru pe care îl trecem, uneori, cu vederea.

Să înţelegem complexul de factori care se pun împreună când se creează o astfel de fabrică într-o zonă ca Piatra-Olt, ce trage pe orizontală şi cât de important este ca aceste fabrici să existe, să crească şi să avem din ce în ce mai multe, nu numai în marile centre industriale, ci şi în centre urbane mici şi chiar rurale.”

Instrumente Structurale în România
Siglă Fonduri Structurale
Sigla Uniunii Europene
Stema Guvernului Romaniei