Home
10 intrebari ale tinerilor despre Uniunea Europeana

1. Cum pot sa obtin o bursa la o universitate din Europa

Prin programul Socrates/Erasmus al Uniunii Europene, poti studia intr-o alta universitate din Europa pentru o perioada de la trei la douasprezece luni. Daca ai absolvit cel putin un an de studii universitare, poti deja sa te interesezi cum poti participa la acest program.

Cererile pentru bursa se depun de universitatea ta, in cadrul unor proiecte de mobilitate. Daca aceste proiecte sunt selectate, se vor organiza concursuri interne pentru participarea la aceste proiecte. Studentii selectati in urma acestor concursuri vor beneficia de o bursa de studiu.

Intereseaza-te, deci, daca universitatea la care esti student deruleaza un program Socrates/Erasmus.

Pentru mai multe informatii despre programul Socrates/Erasmus, te poti adresa Agentiei Nationale Socrates, tel.:+40-21-311.35.05, 312.11.87, fax:+40-21-311.35.00, e-mail:agentie@socrates.ro, sau poti vizita site-urile http://www.socrates.ro, sau http://www.europa.eu.int/comm/education/erasmus.html

2. Am fost admis la o universitate din strainatate si am nevoie de bani pentru taxele de studii. Unde as putea gasi un program care sa ma sponsorizeze

Pentru informatii despre posibile finantari de acest tip (de ex.sponsorizari), viziteaza site-ul http://www.eurodesk.org/trans-europe/ro_files/programmes_ro.htm

3. In cazul in care am terminat facultatea, mai pot beneficia de un program al Uniunii Europene

Daca ai terminat facultatea, poti participa la programul Uniunii Europene in domeniul pregatirii profesionale, Leonardo da Vinci. Acest program are o componenta "Mobilitati", care ofera tinerilor posibilitatea pregatirii profesionale in alta tara participanta la programul Leonardo da Vinci. La acest program poti participa prin intermediul organizatiei/institutiei la care lucrezi.

Pentru detalii, te poti adresa Centrului National pentru Programul de Formare Profesionala "Leonardo da Vinci", tel.:+40-21-410.37.57, fax:+40-21-410.32.13, e-mail:info@leonardo.ro, sau poti vizita site-urile www.leonardo.ro sau http://europa.eu.int/comm/education/leonardo.html

4. Daca am efectuat studii universitare intr-o tara din Uniunea Europeana, ce trebuie sa fac pentru a mi se recunoaste diploma in Romania Cat priveste diplomele obtinute in Romania, sunt ele recunoscute in Uniunea Europeana

Pentru ca diploma ta (obtinuta intr-o universitate dintr-un stat membru al Uniunii Europene)sa fie recunoscuta in Romania, dupa incheierea studiilor universitare te poti adresa Centrului National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor (CNRED)din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. La CNRED se depune un dosar de echivalare care este examinat de o comisie de specialisti. Acestia recomanda fie recunoasterea automata, fie sustinerea unor examene de diferenta.
Afla care sunt actele necesare pentru completarea dosarului la adresa www.edu.ro/cnred.htm

Informatii cu privire la recunoasterea unei diplome obtinute in Romania pot fi obtinute de la institutiile afiliate retelei Centrelor nationale de informare cu privire la recunoasterea academica. Nu trebuie decat sa contactezi institutia din tara in care doresti sa-ti continui studiile sau sa lucrezi. Detaliile despre contactarea respectivelor institutii sunt disponibile la adresa http://www.enic-naric.net/.Informatii suplimentare poti obtine de la Centrul National pentru Recunoasterea si Echivalarea Diplomelor -CNRED. Tel.:+40-21-315.74.30;314.26.80, int.498, 106;189 http://www.edu.ro/cnred.htm

5. Ca roman, as putea obtine un loc de munca in strainatate

Evident. Doar ca vei avea nevoie de un permis de munca: daca nu esti cetatean al Uniunii Europene, nu poti lucra pe teritoriul Uniunii decat cu un astfel de permis.

Guvernul Romaniei a incheiat o serie de acorduri cu diverse tari, printre care si state membre ale Uniunii Europene. In anumite conditii, in functie de calificari si aptitudini, cetatenii romani pot solicita o slujba pe teritoriul Uniunii Europene. Mai multe informatii gasesti la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - str.Dem.I.Dobrescu nr.2, tel.:+40-21-222.38.50, http://www.mmss.ro

6. Ce trebuie sa fac pentru a lucra la Comisia Europeana sau la o alta institutie a Uniunii

Ca cetatean roman, poti lucra la Delegatia Comisiei Europene in Romania. Posturile libere se scot la concurs prin anunt pe pagina de internet a Centrului de Informare: www.infoeuropa.ro, sectiunea "Angajari ".

La celelalte institutii ale Uniunii Europene pot lucra numai cetatenii statelor membre.

Daca esti in ultimul an de studii sau tocmai ai absolvit facultatea, poti trimite Comisiei Europene o cerere de stagiu. Pentru mai multe informatii, viziteaza http://europa.eu.int/comm/stages/index_en.htm. Pentru stagii la alte institutii ale Uniunii Europene, viziteaza site-urile acestora. Adresele le gasesti pe http://www.infoeuropa.ro la rubrica Institutii din Uniunea Europeana.

Din momentul in care Romania va adera la Uniunea Europeana, cetatenii romani se vor putea angaja in institutiile Uniunii Europene. Punctul unic de contact pentru toti candidatii este site-ul EPSO (European Personnel Selection Office -Oficiul de selectie a personalului din sistemul european) http://europa.eu.int/epso/ care a devenit activ la 1 ianuarie 2003. Ca sa te lamuresti care sunt cerintele pentru o astfel de cariera, poti incerca testele interactive de pe acest site.

7. Exista finantari si pentru elevi

Ca elev, poti participa la proiectele Socrates/Comenius derulate de scoala/liceul la care inveti.

Prin unele proiecte, poti coopera cu elevi din alte tari. Le poti cunoaste astfel tara, cultura si stilul de viata. Prin alte proiecte, poti sa iti imbunatatesti nivelul de cunoastere a limbilor straine. Exista si proiecte care isi propun sa contribuie la combaterea rasismului si a xenofobiei. Pentru alte informatii, viziteaza site-ul Comisiei Europene http://europa.eu.int/comm/education/socrates/comenius/index.html si site-ul Agentiei Nationale Socrates http://www.socrates.ro

Tinerii romani pot participa si la concursurile lansate de Comisia Europeana in cadrul evenimentului "Green Week" Saptamana Verde)care are loc anual la Bruxelles, intotdeauna in prima parte a anului. Tema concursurilor si posibilitatile de inscriere sunt anuntate pe site-ul dedicat acestui eveniment http://europa.eu.int/comm/environment/greenweek/index_en.htm.Pana acum, romanii s-au numarat intotdeauna printre castigatori!

8. Ce inseamna voluntariat Eu cum pot sa devin voluntar

Voluntariatul consta in diverse tipuri de activitati pe care le-putea desfasura din proprie initiativa, in folosul altora, fara a primi o recompensa materiala.
Programul TINERET/YOUTH (2000-2006)include o Actiune intitulata Serviciul European de Voluntariat. Prin aceasta, voluntarii lucreaza la punerea in practica a unui proiect in beneficiul comunitatii locale. Activitatile de voluntariat se deruleaza, de obicei, pe o perioada de sase pana la douasprezece luni si pot avea ca tema domeniul mediului, al artei si culturii, al noilor tehnologii, al divertismentului si sportului. Daca ai intre 18 si 25 de ani si vrei sa devii voluntar in acest program, trebuie mai intai sa gasesti o organizatie din Romania care sa te trimita ca voluntar la un proiect derulat de o organizatie partenera. Pentru aceasta, contacteaza Directia pentru Cooperare Europeana in Domeniul Tineretului -EUROTIN din cadrul Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT), tel.:+40-21-310.43.10;310.43.28, fax:+40-21-310.43.13, e-mail: eurotin@eurotin.ro Site:www.eurotin.ro
Mai multe informatii despre Serviciul European de Voluntariat, precum si o baza de date cu organizatiile care deruleaza proiecte de voluntariat, sunt disponibile pe site-ul http://www.sosforevs.org.

9. Cum pot intra in legatura cu tineri care au beneficiat de o bursa obursa in strainatate

Daca vrei sa intri in legatura cu tineri romani care au avut o bursa de studii sau care au fost ca voluntari in Europa, acceseaza site-ul http://www.15-25.ro/ Acolopoti sa intalnesti tineri care au aceleasi preocupari ca tine, sa schimbi idei si experiente, sa afli mai mult despre calatorii si burse in strainatate.

10. Se va schimba viata tinerilor dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

Bineinteles ca da! Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tinerii romani vor beneficia de aceleasi drepturi ca si tinerii din celelalte state membre ale Uniunii. Ei vor putea calatori pe teritoriul Uniunii fara nici o restrictie, vor putea studia, lucra si se vor putea stabili in oricare dintre statele membre ale Uniunii Europene.
Pregateste-te si informeaza-te pentru acest moment!Noi iti stam la dispozitie cu mai multe informatii la:Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania, Calea Victoriei, nr.88 (Cladirea BCU), sector 1, Bucuresti, tel.:+40-21-315.34.70, e-mail:contact@infoeuropa.ro. Poti sa ne vizitezi pe site-ul www.infoeuropa.ro sau direct la Centru, care este deschis de luni pana vineri, intre 11:00 si 17:00.

Instrumente Structurale în România
Siglă Fonduri Structurale
Sigla Uniunii Europene
Stema Guvernului Romaniei